9/3/15

Balanç de mandat (4): Crit unànime de la ciutat demanant justícia

Em refereixo a les accions que des de l’Ajuntament de Mataró vam iniciar per defensar els clients de l’antiga Caixa Laietana, tenedors de participacions preferents i altres productes financers de risc, que havien perdut els seus estalvis com a conseqüència d’una evident mala pràctica bancària -per dir-ho finament-. Aquests pensaments en veu alta m’han servit per reafirmar velles idees, idees que moltes vegades sembla que hagin passat de moda, “que ja no es portin”, però que estic segur que són la raó de ser de molts alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del país. De res serveix una administració, un ajuntament, si no és per intentar solucionar els problemes dels ciutadans, per ajudar –en el que es pugui- als col·lectius, veïns i veïnes que més pateixen, per escoltar, per acompanyar i per transformar la seva lluita i el seu clam de justícia en un crit unànime de la ciutat, amb l’ajuntament al capdavant.
A Mataró, a l’inici, quan tots plegats vam prendre la determinació de lluitar contra tot i tothom per defensar i acompanyar aquells ciutadans afectats, no teníem en absolut la pretensió d’esdevenir els defensors de les causes perdudes, ni d’abanderar-nos en la defensa dels afectats per una presumpta estafa bancària amb majúscules. En absolut. Simplement vam lluitar i lluitarem perquè Mataró era un municipi especialment afectat per la comercialització d’aquests productes ja que Caixa Laietana, entitat fortament arrelada a la ciutat i a la comarca del Maresme, va ser una de les entitats que més en va vendre.
I sé que potser això no és una competència de l’Ajuntament, o més ben dit, no ens hagués tocat a nosaltres defensar els afectats. Però com que érem novells i inexperts –ho reconec-, teníem i tenim aquest grau de tossuderia que molts cops la política havia perdut, i no ens espantava ni ens espanta la voluntat transformadora, el fer les coses d’una altra manera. Vam pensar que només reclamant i aconseguint justícia podríem enfortir la dignitat dels polítics, les administracions i les ciutats.
Un problema social d’aquella magnitud només es podia solucionar amb valentia i coratge. Pensant Mataró en gran. Sense que ens tremolés la veu alhora de parlar amb els responsables, sense que ens tremolessin les cames alhora de recórrer per moltes institucions cercant la justícia.
I ho vam fer i ho continuarem fent conscients que lluitàvem contra institucions i organismes fins ara intocables, invencibles. I ho vam fer junts, tots els grups polítics del Consistori, si, tots, CiU, PSC, PP, PxC, ICV i CUP, i també amb les plataformes d’afectats (Estafabanca, ADICAE, APREDEF), amb el defensor del ciutadà, amb el Col.legi d’advocats, amb l’Agència Catalana de Consum. Amb la unanimitat també del Consell d’Alcaldes del Maresme, amb el suport de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis. La clau va ser comuna, les responsabilitats també, dels govern, dels grups polítics, de tots els ciutadans, dels mataronins, dels maresmencs. Teníem, doncs, la força de la raó i la unitat política.
Volem una societat més justa i per això vam lluitar i continuarem lluitant.
I malgrat les dificultats, les enormes dificultats, aquesta unió, aquesta tossuderia, aquest clam de justícia, aquesta capacitat de superació que la ciutat ha demostrat ens esperona i encoratja encara més per continuar reclamant solucions justes, en tots els àmbits.

Amb aquesta lluita de “David contra Goliat”, hem defensat també una manera de ser, un enfortiment de la dignitat de les institucions, una manera de fer política superant l’ immobilisme i demostrant que, quan cal, hi som tots. I el que és més important, hem aconseguit poder dir amb la veu ben forta, que els afectats, els més vulnerables, els que més ho necessiten, no caminaran sols.