25/8/10

La Festa de l’Amic dels nois


Avui l’Escola Pia celebra el dia del seu fundador, Josep de Calassanç, també anomenat “l’Amic dels nois”.

Calassanç va néixer el 1557 a Peralta de la Sal, un petit poblet de la Llitera. El 1583 és ordenat sacerdot i, després de servir en diferents comunitats, el 1592 viatjà a Roma. On, cinc anys més tard i en el barri de Trastevere, va obrir la primera escola pública, popular i gratuïta d’Europa. El 1617, deu anys després, fundà l’Ordre dels Pares Escolapis, que són a Mataró des de 1737, a petició de l'ajuntament.

La de Mataró va ser la tercera fundació de l'orde a Catalunya després de les de Guissona i Moià.

Com cada any, s’ha celebrat una missa solemne, a la que hi ha participat altres clergues de la ciutat, a més dels que formen part de la comunitat escolàpia. Després de molts anys, avui hi havia una absència important, la del P. Joan, que és a Terra Santa amb el seu germà, el P. Agustí, també escolapi. El viatge va ser el regal col•lectiu de moltes persones i entitats de l’escola en el seu 80è aniversari.
.
A dalt deixo el text dels goigs a lloança del Sant que es canten cada any en aquesta ocasió. La imatge, que figurava a la portada del fulletó dels cants d’aquest any, correspon a la que hi ha a la façana de l’edifici de Santa Anna de Mataró, a la cantonada de la baixada que porta el nom de l’escola.