Ahir, el Dr. Norbert Bilbeny, catedràtic d’ètica de la UB, ens va parlar, en un acte celebrat a la Nau Gaudí, de la implicació i el civisme de la ciutadania per aconseguir una bona convivència. Bilbeny va diferenciar el concepte de civisme dels urbanitat i políticament correcte.
Per el conferenciant, el governs no fan prou. Dediquen molts recursos a realitzar activitats cíviques a través d’entitats, però no ho fan de forma sincronitzada. Hem descobert el civisme per la necessitat de lluitar contra l’incivisme (mala educació,vandalisme, ... ). És evident que si volem qualitat de vida, el civisme és imprescindible, però això necessita compromís i anar en contra de la “cultura de l’excusa”, entesa com l’actitud de desentendre’ns quan observem comportaments incívics. Cal recriminar als incívics.
Va tornar a insistir en que els governants no fan prou, han de ser més valents i lluitar contra l’incivisme, malgrat no sigui rendible “renyar” al ciutadà.
També varem escoltar al Sr. Ramon Nicolau, comissionat d’alcaldia de participació de l’Ajuntament de Barcelona, que va parlar de “les entitats i el capital social” i al Sr. Joan Manuel V. Parisi, membre de la junta del Consell d’Associacions de Barcelona, que va explicar experiències de participació en iniciatives conjuntes, i de manera especial del Consell d’Associacions de Barcelona, entitat de tercer grau, va posar diversos exemples de cohesió associativa, com l’Agència de Serveis a les Associacions i Torre Jussana, amb gestió compartida pel Consell, del qual ell forma part. i l’Ajuntament de Barcelona.
Vaig haver de marxar abans que l’acte acabés perquè tenia una reunió, justament d’una entitat, però va ser molt interessant. Malgrat tot, vaig trobar a faltar una mica de diversitat, fora bo contrastar experiències de ciutats amb característiques diferents i governs diferents, hi havia massa uniformitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada