13/2/09

EUSKADI ESTÀ DE CAMPANYA ELECTORAL

Avui ha començat la campanya de les eleccions basques, convocades pel Lehendakari Juan José Ibarretxe pel dia 1 de març, el mateix dia que es faran a Galícia. No m’atreveixo a parlar de la societat basca i de la seva conducta electoral, penso que és una societat molt complicada que, en general, tot i que hi hàgim estat alguna vegada, coneixem molt poc. Precisament, quan hi ets, és quan més te’n adones d’això.

Però hi ha una cosa que m’ha fet pensar molt: és el fet que, per primera vegada, l'esquerra abertzale no prendrà part a les eleccions. Penso que cap idea justifica l’assassinat, ni tan sols qualsevol atemptat terrorista, encara que no acabi amb la vida de cap persona. A Catalunya hem estat molt afortunats, perquè fa molts anys vam saber radicar la violència quan podia haver entrat a la nostra vida política. Amb alguns altres, Àngel Colom, va ser una de les persones que més va treballar perquè la lluita per a les llibertats nacionals del nostre País fos pacífica. A Euskadi no han tingut la nostra sort pel que fa a la violència.

Cal perseguir als assassins i castigar als que promocionen la violència, però també n’hi ha que intenten obrir una porta al diàleg i interessa que aquests siguin cada dia més. Els partits espanyols (PSOE i PP) han utilitzat el terrorisme per atacar-se mútuament i això no ho ha denunciat ningú, en canvi, ells han aconseguit treure de circulació els nacionalistes radicals, que són un tant per cent molt elevat de votants.

Quin resultat tindrà tot això? Com quedarà reflectit en el resultat electoral? És democràtic privar de presentar-se a una formació política que representa un percentatge considerable de ciutadans? Hi haurà reaccions? Aquests i molts més interrogants seran debatuts aquests dies i els dies posteriors a les eleccions pels analistes polítics, però una cosa és segura, així no acabarem amb el terrorisme.