24/1/09

PRESENTACIÓ A MATARÓ DE LA CASA AMAZIGA DE CATALUNYA

Ahir, a la Sala d’Actes de Can Palauet de Mataró es presentà el projecte de la “Casa Amaziga de Catalunya”. Va ser una sessió informativa sobre el procés participatiu de construcció de la casa i el seu Pla Estratègic de funcionament. Els promotors van explicar com va néixer la idea, així com els passos que s’està seguin i la implicació, el suport i recolzament d’entitats i institucions, tot i que no hi va assistir cap representant del govern municipal. L’objectiu d’aquest projecte és fundar a Catalunya una institució que doni a conèixer el fet diferencial amazic i serveixi de punt d’unió, trobada i organització d’aquesta comunitat a casa nostra.

Els amazics, dels que molts en coneixem ben poc, són els pobladors originals de la Tamazgha, és a dir, del Nord d’Àfrica. Aquest vast territori està poblat des de fa més de 3.000 anys per amazigòfons. La realitat sociocultural actual de la Tamazgha comprèn el Marroc, Argèlia, Tunísia, Líbia i alguns nuclis d’Egipte, Malí, Níger, Mauritània, el Txad i Burkina Fasso.

Es calcula que el 80% dels immigrants magrebins que viuen i treballen a Catalunya són amazics i la llengua amaziga es considera la tercer llengua més parlada, després del català i el castellà.

És per això i tenint en compte el fet que
la seva cultura és poc coneguda, que es pretén donar-la a conèixer i promocionar-la amb la creació de la Casa Amaziga, a més d’ajudar a difondre la realitat de Catalunya, el país que els ha acollit, entre les persones d’origen amazic.