29/1/09

PACTE PER A LA IMMIGRACIÓ. PARLEM-NE !

Aquest vespre, al Casal de Barri de les Esmandies, la FAVM havia convocat un acte per parlar del Pacte Nacional de la Immigració. La ponent ha estat la diputada socialista al Parlament de Catalunya Consol Prados.

No negaré que inicialment hauria preferit una taula rodona, on representants de diverses forces polítiques poguessin explicar la seva posició davant el text. Però he de reconèixer que, més enllà d’alguna cita, suposo que normal atesa la seva afiliació política, al govern d’entesa i als esforços, segons ella, que realitza aquest govern, la Consol ha estat molt clara i ha fet una bona exposició.

Ha començat parlant de voluntat de consens i de fer polítiques d’immigració i no política amb la immigració. Defensant que el Pacte era un tema estratègic de país i que calia invertir en cohesió.

Després de repassar el procés per a l’elaboració del Pacte, la seva intervenció, molt ben ordenada, ha seguit les tres línies o eixos del document: la gestió dels fluxos migratoris, l’adaptació dels serveis a una nova realitat i la necessitat de dotar-nos d’elements de cohesió,

Crec que una qüestió a destacar i a la qual la Consol també li ha donat importància és la futura Llei d’Acollida que el Pacte obliga a desenvolupar i que ha de contemplar: l’autonomia personal, la mobilitat social, la igualtat d’oportunitats i l’exercici dels drets en compliment dels deures. La llei haurà de dissenyar un servei d’acollida universal, sistematitzat i homogeni, fet que, juntament amb que el català sigui la llengua vehicular del procés, són aspectes en els quals la participació de CiU ha estat decisiva i que avui la Consol defensava com a propis. Com ha defensat el dret a vot a les municipals per aquells que disposin del permís de residència permanent i l’impuls dels canvis legislatius per trobar solucions per a les persones amb una ordre d’expulsió que no es pot fer efectiva, altres temes en els quals CiU ha tingut un paper decisiu. La defensa, per part de la diputada socialista, d’aquests aspectes del Pacte és una prova que les aportacions són importants i milloren substancialment el text definitiu.

S’han tocat també altres temes com la importància de la cultura pública comuna, la participació en la vida associativa dels nouscatalans i el compromís de les forces polítiques de no instrumentalitzar la immigració.

D’aquí una setmana la Federació celebrarà un nou acte, en el qual parlarà Isabel Martinez , portaveu SOS RACISME i seguidament es farà un debat entre Asmaa Aouattah, per Taghrast-Espai Amazic, Eva Cham, per Musu-Kafo, Mustafa Hamdoun, per Associació Cultural Amistat i Catalina Torrico, ciutadana boliviana. En aquesta ocasió, es preveu que els participants seran crítics amb el text signat per CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, a més d’un important nombre d’entitats molt representatives.