20/6/08

"Fer política mirant el retrovisor"

Dimecres, a la Sala d’actes de Caixa Laietana, vam poder escoltar el Sr. Oriol Nel·lo, Secretari per a la Planificació Territorial, que parlà del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB).

No recordo haver assistit, anteriorment, a cap acte públic en que intervingués el Sr. Nel·lo com a membre del Govern de Catalunya. He de dir que va fer un discurs molt entenedor, però, per a mi, massa genèric del contingut del PTMB. Les concrecions sobre el territori i la problemàtica específica de la nostra comarca no van sortir fins a l’hora del debat, que ell mateix moderar amb eficàcia. Segur que el document, que es troba a consulta en fase d’avantprojecte, pot ser una bona eina de planificació urbanística, sobretot si compta amb el consens necessari.
.

Per arribar al consens, però, no es pot actuar com ho va fer el nostre alcalde, que ha substituït la cita als 23 anys de govern de CiU a Catalunya per l’expressió “fer política mirant el retrovisor”. La realitat és que, els recursos dels quals disposava la Generalitat els primers anys de la dècada dels 80 no tenien res a veure amb els que tenim ara, en part gràcies a acords entre el Govern de Catalunya i el de l’Estat quan a Espanya governava el PP (per molt que ens pesi). Una altra realitat és que CiU va governar perquè els catalans li van donar confiança i, de fet, li han seguit donant i si ara no governa és per un pacte parlamentari posterior als resultats electorals.

Però encara hi ha més coses a tenir en compte, la Comissió d'Ordenació Territorial Metropolitana de Barcelona, encarregada de treballar el PTMB, consta d’11 membres de la Generalitat, 11 del món municipalista, 1 representant del govern central i la presideix el Conseller de Política Territorial. Segons l’alcalde, “el Pla arriba a destemps. Han passat 25 anys des de que el Parlament de Catalunya va instar al govern de la Generalitat a elaborar els Plans Territorials parcials. Massa temps sense definicions en un tema tan transcendental com la planificació territorial a nivell de país”. No diu, però, que el Pla no a prosperat fins que a totes les institucions ha governat el tripartit o el partit socialista, i que abans, quan la meitat de la comissió estava formada per persones d’institucions on governava CiU, eren precisament aquest qui posava traves per arribar a acords.

Estic convençut que els representants municipals i els diputats de CiU seran més responsable que ho van ser, en un altre moment, els del PSC-PSOE, però sembla que encara hi ha qui li sap greu que això sigui així.