3/6/08

Facebook Català

Fa un temps ho desconeixia, però em van arribar varies invitacions i també vaig llegir que Facebook estava de moda entre els internautes catalans. Vaig donar-me d’alta més per curiositat que per cap altra cosa i ràpidament van començar a posar-se en contacte gent que no coneixia i amics de sempre. Vaig quedar realment sorprès.

Aviat vaig apuntar-me al col·lectiu que demanava la traducció al català del portal, segurament els promotors van adonar-se ràpidament de la conveniencia de respondre a un grup tant gran d’usuaris i no han dubtat en accedir a la petició, és per això que la oficialitat del català ha arribat ràpidament e Facebook. Recomano que llegiu el següent article:

Després d´iniciar la campanya a través del Facebook per tal que es fes en català, i la tasca insuperable de 823 traductors/es voluntaris/es, ja és oficial, som una de les primeres 11 llengües al món oficials al Facebook, a la pestanya de usabilitat de llengües ja hi som amb les principals llengües mundials, dins aquesta eina de xarxa social participativa a internet que aglutina a 70 milions d´usuaris que ens donarà una visibilitat mundial que encara no som suficientment conscients.
Un èxit col.lectiu, sorgit de la societat civil i agrair a la causa que vaig iniciar al seu moment els adherits a: ( volem Facebook en català! /we want facebook in catalan!) que actualment compta amb 937 adhesions individuals. I es que la societat catalana des de diferents llocs del món s´ha abocat a traduir l´interficie del Facebook que ha rebut l´adhesió individual de 823 traductors, 350 dels quals els més actius fent fins a 29.790 aportacions fins a efectiva oficialitat aquest 1 de juny del 2008 català al Facebook, amb data per a la posteritat .
Cal agrair l´intercanvi de suport amb els de la causa que demanava de la traducció al català, amb la de traducció al gallec , que està en marxa al igual que l´Euskera, que també ben aviat s´afegiran com a llengües oficial en traduiran completament la seva interficie de Facebook i ser com el català plenament operativa, una revolució lingüística a la xarxa que visualitza les llengües malgrat el no reconeixement oficial en l´estat que a dia d´avui estem inserits i l´exemplarització que l´unió usant noves eines com internet ens obra portes a la nostra llengua i a la nostra cultura sense través a la xarxa mentre en altres àmbits és encara minoritzada.
Un èxit col.lectiu de la societat civil, que un modestament, s´alegra d´haver engegat espoleta per la normalitat no tan sols necessària fins al dia que quelcom com aquest fet no esdevingui notícia sinó sigui la pràctica en l´ús de programari i eines de xarxes socials en català de sèrie, que de ben segur que la oficialitat del català al Facebook farà que multinacionals d´internet fixin el català pel dinamisme dels internautes catalanoparlants com un ús de valor afegit a tenir en compte, de qualitat i de respecte a la porció de diversitat lingüística universal que esdevenim els usuaris i parlants en la nostra llengua, el català.
Felicitem-nos i gaudim-ne plenament d´aquesta porció de plena normalitat a la xarxa,que ens omple d´orgull i ens dona autoestima com a poble i que de ben segur en el present i el futur immediat se n´afegiran d´altres novetats en català a internet d´aquesta mateixa trascendència.
Junts hem demostrat que podem, junts ho continuarem fent possible.