13/5/08

Aprofitant la Fira ...

Mataró estem de Fira i fem festa el dilluns de Pasqua Granada, és per això que he aprofitat dos dies per desconnectar i descansar. Malgrat tot, no me’n he pogut estar de mirar el correu per si hi havia alguna cosa urgent, però no n’he contestat cap, també ho reconec.

Anys enrere, la Fira de Mataró tenia, per una banda la part lúdica de les atraccions, que encara conservem, i per l’altra, allò que en dèiem la Fira Comercial. Venia gent de fora, especialment de la comarca, però ara som nosaltres els que aprofitem la festa per marxar. També hi va haver un intent de l’Ajuntament de fer que els comerços obrissin el dilluns de Pasqua, però quin sentit tenia si no hi ha cap raó per venir a Mataró en un dia festiu? Fires d’atraccions n’hi ha a tots els pobles, com també hi ha les firetes d’”artesans” que ara organitzem.

A només tres hores de viatge i entremig d’una espectacular recuperació del patrimoni cultural i de la història he passat dos dies lluny de qualsevol paper o expedient. Ha esta fabulós, tothom me’n parlava bé i tenien raó. Si teniu ocasió, visiteu Carcassonne, especialment la seva Cité Médiévale, declarada Patrimoni de la Humanitat el 1997 per tractar-se de la ciutat murallada més gran d’Europa.

Aprofitant que érem Carcassonne hem fet una visita a un dels més grans i més conegut canals d’Europa, el Canal du Midi, també anomenat dels dos mars perquè permet travessar França d’est a oest, des del port mediterrani de Sète, al costat de Montpellier, fins a Burdeus, tocant l’Oceà Atlàntic. Amb un vaixell es pot navegar els 400 quilòmetres del canal i descobrir el sud francès, passant per la Camarga, Occitània, el Languedoc-Rosselló i la vall del Garona, fent aturades a ciutats plenes d'història. Va ser construït el segle XVII, durant el regnat de Lluís XIV, pel transport de mercaderies i persones, però a l’actualitat, aquesta important obra d’enginyeria és un atractiu turístic de primer ordre.