15/2/08

Transparència en el cas Fàbregas i de Caralt

Convergència i Unió sempre ha donat suport a la vinguda d’una locomotora comercial amb la finalitat de dinamitzar el comerç tradicional i, d’aquesta manera, evitar la desertització comercial de la ciutat.

Després d’una possible ubicació a la Via Europa, que hauria col·laborat poc amb l’objectiu que es pretenia, va agafar força la idea de la ronda Barceló. Des de CiU però, ja defensàvem el carrer Biada com a eix que uneix la locomotora amb l’actual centre comercial de la ciutat. La nostra proposta fou rebutjada i criticada pel govern del PSC fins que va arribar l’hora de la veritat i van haver d’assumir que era molt millor. Van abandonar la idea de la ronda Barceló i es va fixar la ubicació definitiva a la cantonada del carrer Biada amb la ronda Alfons XII.

Amb tot això, el Grup Municipal de CiU va donar suport a una primera proposta que contemplava un centre de dimensions mitjanes i preservava el patrimoni arquitectònic. Per això el primer problema va venir amb l’ampliació dels metres construïts i l’intent de descatalogar la Nau de Can Fàbregas i de Caralt, la qual va evitar CiU denunciant les irregularitats en la votació que va fer el Consell del Patrimoni.

Poc abans de les eleccions municipals (maig de 2007), el qui llavors era cap de llista per CiU, Joan Mora, va demanar una moratòria per encetar un debat tranquil i redissenyar el pla per rebre una locomotora comercial que pogués conviure amb el patrimoni de la nostra ciutat. Després de les eleccions, enlloc d’acceptar parlar-ne, el govern municipal va fer una fugida endavant i va proposar construir una rèplica en un lloc proper, incrustant els elements arquitectònics destacables.

El rebuig ciutadà a la proposta de construcció d’una rèplica i, sobretot, els informes de la Generalitat a favor de la preservació del conjunt, van fer que el govern preparés una segona proposta. Simultàniament, va aparèixer un manifest, suposadament presentat per dirigents veïnals, sense cap signatura, que abonava totes les tesis del govern tripartit. La sorpresa fou que havia estat el mateix regidor d’Urbanisme, Sr. Bassas, qui havia donat les ordres per registrar el document i incloure’l en l’expedient. Aquest fet, a més de suposar un engany i una irregularitat administrativa, ha causat un greu rebombori en el si de l’associacionisme veïnal.

Els fets més greus, que posen en perill tots els acords presos, fan un mal favor a la transparència democràtica i a la credibilitat de les pròpies institucions, es posen de manifest quan la “Plataforma Salvem Can Fàbregas” fa pública la situació de parentiu entre l’actual regidor d’urbanisme i alguns propietaris de la societat que va vendre els terrenys on hi ha la nau catalogada.

Per tal d’aclarir els fets, Convergència i Unió ha demanat comissions pel cas del manifest anònim i per la incompatibilitat manifesta del Sr. Bassas, que, segons la llei, no podia prendre part en les votacions al voltant d’aquest tema. Ningú no ha qüestionat l’honorabilitat de les persones, però és evident que hi ha responsabilitats polítiques molt importants i que n’hi podrien haver d’administratives. Per tant, cal aclarir tot el que ha passat.

Després de les preguntes fetes en el darrer Ple, sabem que l’alcalde i l’anterior responsable d’urbanisme, de PUMSA i del Consell del Patrimoni coneixien, des de fa un any, el parentiu del Sr. Bassas amb els antics propietaris d’una part dels terrenys on s’instal·larà “El Corte Inglés”. L’alcalde ha manifestat que va considerar el fet irrellevant, però la veritat és que el Sr. Bassas ja era un membre destacat del govern municipal (4rt Tinent d’Alcalde), portaveu Socialista i Primer Secretari del PSC a Mataró. A més, durant aquest període, s’han realitzat unes eleccions municipals i a ningú se li pot escapar que, d’haver-se conegut, aquest hauria estat un element desestabilitzador molt important durant la campanya electoral.

Nosaltres creiem que si el govern no té por de res ha de permetre obrir el procediment que se’ls hi ha demanat per tal d’aclarir la situació. Com a resposta, en el darrer Ple, l’alcalde es va dedicar a llençar amenaces i acusacions sense fonaments.

Per tot això, CiU seguirà esforçant-se, com és la seva obligació, perquè la ciutat sàpiga la veritat respecte de l’actuació del govern municipal i, en aquest sentit, participarem en el debat que TVMataró està preparant i que està previst emetre el proper dia 20 de febrer.
.
Publicat a Capgròs, edició 15/02/2008

3 comentaris:

Anònim ha dit...

CiU va votar en contra la catalogació de Can Fàbregas entre d'altres...

Quim Fernàndez ha dit...

En primer lloc, CiU va votar en contra d’un Catàleg del Patrimoni que té més de 400 fitxes.

Segon, Can Fàbregas i de Caralt no formava part de les discrepàncies amb el catàleg que mantenia CiU per votar-hi en contra.

Tercer, i més important, els acords són d’obligat compliment per TOTHOM, s’hi hagi votat a favor o en contra. També hem votat en contra de molts impostos que paguem com qualsevol altra ciutadà..

Finalment, és una llàstima que els comentaris siguin anònims. Sempre és millor saber amb qui estàs parlant, però, que hi farem...

Anònim ha dit...

"CiU va votar en contra d’un Catàleg del Patrimoni que té més de 400 fitxes"!!! toma si que vau votar en contra de coses!!! i ara els grans defensors... por a la inauguració del Corte Inglés és el que teniu perquè us esborra del mapa!!!