3/12/07

CONFERÈNCIA DEL P. JOSEP M. SOLER

Havia començat el dia llegint la notícia que el Sr. Vicenç Tió (Martorell), arran dels continguts de la COPE, s’ha donat de baixa de l’Església. Com ho fan els socis de qualsevol entitat quan no estan d’acord amb el que fa la directiva.

Doncs parlant de la COPE és com ha acabat la seva conferència Josep María Soler, Abat del Monestir de Montserrat, en resposta a les preguntes dels assistents a l’acte que organitzava l’Associació Cristianisme Segle XXI.

El P. Soler ha parlat de la figura del Cardenal Tarancón, de qui ha dit que va ser un home avançat al seu temps, que va afavorir els canvis de l’Església i influencià positivament en la transició. L’ha definit com un home de diàleg, actitud necessària per superar els enfrontaments i afrontar els reptes del futur, que veia amb bons ulls l’arribada de la democràcia i el pluralisme que comporta.

Tarancón va ser l’home que va oficiar la missa funeral pel president del Govern, l'almirall Luis Carrero Blanco, assassinat per ETA, el funeral per la mort de Franco i va presidir dies després la Missa de l'Esperit Sant, en la qual Joan Carles de Borbó va ser coronat rei d'Espanya. Va treballar per a que l’estat renuncies a la presentació dels noms dels que havien de ser bisbes i per a que Espanya fos un estat aconfessional.

Se li han fet vàries preguntes, però el tema que més ha estat en boca dels assistents és què passaria si el Cardenal Tarancón estigués entre nosaltres i escoltés la COPE. Inicialment la resposta ha estat prudent, tot i reconèixer que no hi estaria d’acord i formaria part dels que intenten fer-hi alguna cosa, però, davant l’insistència, ha anat aprofundint i ha deixat clar que una emissora propietat de l’Església no pot incloure programes que van en contra dels valors de l’Evangeli. Ha deixat clar que cap bisbat català té accions de la Cadena i que són moltes les personalitats religioses que, com ell, han fet gestions.

El Pare Abat de Montserrat ha convençut pels continguts, pels valors que es desprenien d’aquest continguts i també per la seva catalanitat.