11/9/07

MANIFEST DE LES ENTITATS L’11 DE SETEMBRE DEL 2007

Un any més ens reunim, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, en la Festa per la Llibertat, acte de celebració popular promogut per una societat civil que, amb voluntat transformadora, construeix lligams i complicitats per treballar junts per a un futur millor per a aquest país.

Avui volem recordar uns fets que han marcat la història dels Països Catalans: la batalla d’Almansa. Aquest 2007 commemorem els 300 anys d’aquesta derrota militar que va provocar la supressió de les llibertats nacionals al nostre territori. L’aniversari de les pèrdues col·lectives ha de servir per exposar al món que tenim uns drets perduts per una derrota militar. Es tracta d’uns drets històrics, que no prescriuen, que són nostres i que seguirem reclamant sempre.

La nostra lluita té ben present els fets de fa 300 anys, però es perfila d’una manera diferent en aquest segle XXI. Sabem que el futur del nostre poble passa també per un món més globalitzat, més interelacionat i més divers culturalment. Els ideals universals avançats que guien el món també són els nostres. Per això recordem que el Consell d’Europa ha proclamat la necessitat de “reforçar el reconeixement dels lligams de cada ciutadà europeu amb la seva identitat, cultura, tradicions i història” i que la recentment aprovada Convenció de la Unesco sobre la promoció i la protecció de la diversitat de les expressions culturals esdevé un instrument de foment de les cultures com a portadores d’identitats, valors i significats específics.

La nostra commemoració de l’11 de Setembre té un caràcter festiu i popular, però també reivindicatiu. És per això que, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, exposem:

Primer. El poble català es troba en unes circumstàncies difícils. Per això, avui, reclamem un acord nacional de les forces democràtiques i catalanistes que enforteixi l’autogovern, reforci la identitat i garanteixi el futur de la llengua.


Segon. La sobirania de Catalunya resideix en el seu poble i en les seves institucions. Cal sumar esforços per reclamar respecte al nostre Parlament i a les seves lleis, començant per la primera: l’Estatut.

Tercer. L’intent de tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià representa un ferotge atac a la unitat de la llengua catalana, però també als drets humans més elementals, com la llibertat d’expressió. Que sàpiga tothom que continuarem lluitant des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià per un espai comunicatiu compartit i per construir conjuntament un futur més just i més lliure.

Manifest redactat amb la participació de Josep Termes, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2006, al que s’han adherit gairebé 50 entitats de la ciutat de Mataró i ha estat llegit per la presidenta de l’Agrupació local d’Òmnium Cultural davant el monòlit a Rafel de Casanova.