Si entenem que: legítim ho és allò que està fundat en dret o conforme a llei, està clar que el pacte PSOE-ERC-ICV és absolutament legítim. És el que deia ahir quan afirmava que era un pacte legal. Però deixant la qüestió estrictament etimològica, que és refereix al compliment de la llei, un governant ha de tenir el sentiment de legitimitat del que fa i jo, en el cas dels militants dels partits que signaran el pacte de govern per aquesta legislatura, no me’n sentiria.
A diferència del 2003, CiU ha guanyat en vots i en escons. Ha tret dos diputats més que fa tres anys, ha guanyat a les quatre circumscripcions (cosa que no passava des de l’any 1995), ha guanyat a la capital de Catalunya (no s’aconseguia des de fa 11 anys) i a les altres tres capitals de demarcació, ha aconseguit 11 diputats més i 138.744 vots de diferència respecte la segona força del Parlament, ha guanyat a 38 de les 41 comarques catalanes (excepte el Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès Occidental) i, en el cas del Barcelonès i del Vallès Occidental no ho ha fet per poc més de 750 vots, ha guanyat a 38 de les 42 capitals de comarca (excepte Sant Feliu de Llobregat, Sabadell, Terrassa i Tortosa). En 17 comarques de Catalunya, CiU ha aconseguit més del 40% dels vots, ha guanyat en 4 dels 10 districtes de la ciutat de Barcelona i el PSC-PSOE ha estat la tercera força en 13 comarques. Fins aquí dades totalment objectives.
Si mirant els resultats és evident que els ciutadans de tot el territori català preferien Artur Mas a José Montilla, no menys interessant és veure el recorregut d’aquest senyor. Per fer-ho, recomano la lectura d’un article del periodista Víctor Alexandre en el seu web. La negació dels Drets Històrics de Catalunya o de la unitat de la Llengua Catalana, no permetre que Catalunya pugui gestionar plenament els seus ports i aeroports, són alguns exemples del que ha fet fins ara el Sr. Montilla. Aquest és el president que volen els catalans? Per altra banda, ha estat el gran perdedor de les eleccions, qui més vots ha perdut i qui, conseqüentment també ha perdut més diputats.
Potser la paraula que hem de qüestionar no és legitimitat, potser no, poseu-li la que vulgueu. Però el cas és que avui molta gent ja es plantejava no tornar a votar, s’han sentit enganyats. És bo això per la democràcia?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada