20/4/06

L’ESPECTACLE CONTINUA

L’espectacle a l’escenari del govern tripartit de Catalunya continua com si es tractés d’un circ instal·lat a la plaça del poble. En aquest cas, instal·lat a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Tots els governs creen, passen i superen crisis en les que el gabinet és remodelat per fer front a noves situacions. El govern de l’Estat ho va fer, de manera molt discreta, fa pocs dies. Però el President Maragall, després d’un primer intent fallit, ha canviat un terç del seu govern en dues “entregues”. La primera, ahir, a mitja nit i d’amagat, quan vam saber els que sortien, i avui, quan els partits han passat les propostes, hem conegut els noms dels que entraven.

Maragall, en el seu comunicat d’avui, ha dit: “Crec que cal comptar, des d’ara, amb l’equip que haurà de desplegar el nou Estatut al servei dels ciutadans de Catalunya. L’endemà del Referèndum, el nou equip ha d’estar ja funcionant a ple rendiment.” Això seria del tot correcte si els tres partits que donen suport al govern tinguessin un posicionament comú davant l’Estatut. Però que farà Esquerra? Quina il·lusió en desplegar el Nou Estatut es pot demanar a uns consellers que no li donen suport?

Per altra banda, per què tres (PSC), dos (ERC) i un (ICV-EuiA)? Al marge de l’opinió que cadascú pugui tenir sobre la seva gestió, hi ha alguna raó més contundent que el fet de que a Iniciativa ni tocava canviar un per substituir al conseller Milà? Crec, sincerament, que en Salvador no s’ho mereixia.
Un altre tema, molt de moda i que s’ha oblidat, ha estat la paritat. Sempre defensaré que les persones han d’ocupar els càrrecs per la seva vàlua i que la societat, en la seva evolució, cada dia ens oferirà més possibilitats que hi hagi dones en els llocs de més responsabilitat. Però, justament el partit que vol fer que les dones siguin a les llistes per mandat de la llei, en lloc d’aprofitar per incloure’n alguna més, el que fa és reduir-ne el nombre.

Finalment, pel que fa al nomenament del Sr. Vendrell, estic totalment d’acord amb
el que ha dit l’Artur Mas: “és un insult a la ciutadania posar de conseller a una persona que ha coaccionat als empleats de l’administració si no pagaven quotes a ERC”. No puc entendre aquest fet sinó és com un acte de “xuleria” d’ERC en front de la imposició d’una remodelació de govern no volguda per ells.