21/12/17

Alguna cosa pot estar canviant a @CulturaMataro

El passat dia 16 de novembre el grup municipal de CiU es va dirigir a la nova responsable política de la Direcció de Cultura per demanar-li que Mataróorganitzés un acte amb motiu del 40è aniversari de laCloenda del Congrés de Cultura Catalana.


Va iniciar-se el 1975 i va tancar-se el 1977 i va centrar-se en una reivindicació col·lectiva en favor de la llengua catalana i la cultura del territori, que va cobrir tot l'àmbit dels Països Catalans. Va ser un moment clau de la transició: el Congrés va mobilitzar 12.000 persones, entre acadèmics, activistes i simples ciutadans, i va destacar pel paper de la societat civil va ser clau. Els actes centrals van tenir lloc a Barcelona, però se’n van fer arreu dels Països Catalans. També a Mataró i el Maresme, on es va fer la Presentació del Congrés, les jornades de l’àmbit d’Agricultura; la presentació de la Campanya “Ús Oficial del català” i de la Campanya per la Salvaguarda del Patrimoni Natural entre d’altres conferències, exposicions, projeccions de films, cercaviles, representacions teatrals, sardanes i actes de la Campanya de “El Català al carrer”.

La regidora, en la seva resposta, dóna algunes voltes i resulta ambigua. Ens acaba dient que serà difícil per la manca de temps, i perquè no ho ha demanat cap entitat. És cert que la nostra ciutat té una important tradició de col·laboració institucional amb el teixit associatiu, però hi ha una cosa que es diu lideratge, com el que l’Ajuntament ha tingut, per exemple, en la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch. I no oblidem la capacitat de decidir del Govern, de la que va fer gala fa uns anys quan va rebre la proposta del PP de commemorar amb un acte institucional el Dia de la Constitució. En aquest cas la proposta no venia de cap entitat.

Pel que fa al temps, quan se’n necessita per organitzar una conferència? Només cal contactar amb un conferenciant i trobar un espai municipal siponible, res més. És molt més complicat portar una banda com la Sociedad Musical de Cehegín i organitzar un concert i una recepció dels polítics d’aquella ciutat agermanada, i bé que s’ha fet, aquest mateix desembre, tot i haver-se organitzat a darrera hora i amb manca de temps.

Ens alegra que l’agrupació musical vinguda de Cehegín, de gran qualitat i importància a les terres murcianes, hagi pogut participar en un concert a Mataró amb motiu del seu 25è aniversari, però és molt casual que el concert s’hagi organitzat en pocs dies, totalment gratuït pel assistents, i justament el cap de setmana abans de celebrar-se unes eleccions.

Alguna cosa pot estar canviant a Cultura-Mataró quan hi ha la capacitat per organitzar en pocs dies un concert al Teatre Monumental i no hi ha capacitat per tirar endavant la commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana amb una senzilla conferència.

La Direcció de Cultura ha de ser el servei municipal més interessat i implicat en la defensa de la nostra història, les nostres tradicions, la nostra llengua, i totes les expressions artístiques que ens són més pròpies. En definitiva, creiem que des de Cultura s’ha de vetllar per defensar la nostra identitat com a poble. Però veient els darrers esdeveniments, potser podem estar davant d’un canvi d’orientació de la política cultural a Mataró.

Espero equivocar-me!