21/4/16

Intervenció acte institucional de Sant Jordi

Benvingudes i benvinguts a l’acte institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que vol mantenir i posar en valor les tradicions, la cultura, la literatura i la identitat del nostre País.

Sant Jordi és una diada molt especial i celebrada al nostre país, una diada que posa de manifest la nostra cultura i les nostres tradicions més arrelades, una diada celebrada i participada per tots, una diada associada al llibre des de fa gairebé un segle i per tant una diada que posa èmfasi en l’art de l’escriptura i la lectura, una diada associada a les roses com a símbol de l’amor i de la cultura.
Una diada que es viu intensament a la nostra ciutat com així ho demostren les més de 70 activitats programades a Mataró tant per entitats com per l’Ajuntament.
Els carrers de la ciutat s’omplen de roses, llibres, colors, paraules recitades, paraules impreses, poesia, tradicions, ... s’omplen de CULTURA.
Recordem també que enguany és l’Any Llull, una figura cabdal de la cultura catalana, nascut el 1232, va ser un filòsof, teòleg, novel·lista i poeta que escrivia en català, llatí i àrab. Un home considerat el creador de la prosa literària en llengua catalana.
Avui l’Òmnium ha convidat a fer la conferència institucional a la Sra. Maria Antònia Oliver i Cabré. Benvinguda a Mataró !!
Maria Antònia Oliver ha estat distingida aquesta any amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural des de l’any 1969. Un premi que vol significar la contribució notable de la guardonada a la vida cultural dels Països Catalans amb la seva obra literària escrita en llengua catalana. Per tant,permeti’m que feliciti a Maria Antònia Oliver, “Moltes felicitats” !!
Noms rellevants com: Joan Fuster, Joan Oliver (Pere Quart) Josep Vicenç Foix, Salvador Espriu, Manuel de Pedrolo, Mercè Rodoreda, Joan Coromines, Marià Manent, Miquel Batllori, Miquel Martí i Pol, Avel·lí Artís (Tísner), Josep Vallverdú, Josep M. Espinàs, Teresa Pàmies, Baltasar Porcel, Joan Solà, Jaume Cabré, Josep M.Benet i Jornet, ... són Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Nascuda a Manacor (Mallorca), el seu gènere habitual és el novel·lístic i narrativa breu i ha merescut premis com: el Prudenci Bertrana (1991). el Ciutat de Palma de novel·la (1994), el Ramon Llull (2003), el Joan Fuster (2004), la Creu de Sant Jordi (2007) i, com ja he dit abans, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes aquest 2016.
Maria Antònia Oliver és només la quarta dona que rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes des de 1969!!, darrera de grans noms com Mercè Rodoreda (1980), Teresa Pàmies (2001) i Montserrat Abelló (2008). Hem de celebrar que enguany s’hagi tornat a premiar una dona, ja que també hi ha molt de talent femení en la literatura catalana, i s’ha de reconèixer. I en aquest cas, a més, a una dona compromesa amb la Llengua, els Països Catalans i la Literatura.

No em queda res més que agrair-los la seva assistència mostrant el seu compromís am b la llengua i la cultura catalanes i cedir la paraula al President de la Delegació de Mataró-Maresme d’Òmnium Cultural, el Sr. Carles Estapé.