23/5/10

Es constitueix a Mataró el Secretariat Local d’Immigració de CDC

Aquest matí hem tingut una Jornada de Treball d’Immigració molt intensa. A les 10 del matí començàvem amb la constitució del Comitè del Moviment de Mali a Catalunya i a continuació s’han constituït els diferents directoris que formaran part del Secretariat Local d’Immigració.

Una seixantena de nous catalans originaris de Mali han constituït el Moviment de Mali a Catalunya, que a Mataró estarà representat per Diakalia Bengaly, que també dirigirà el Directori d'Afrocatalans de la Sectorial. En aquesta primera trobada s’ha acordat col·laborar amb la recollida de signatures que s’està portant a terme per demanar al Govern de Mali la creació d’un consolat d’aquell país a Barcelona, una vella reivindicació dels malians que resideixen a Catalunya; també s’ha acordat col·laborar en propostes de codesenvolupament o lluitar contra la immigració clandestina, col·laborant amb entitats locals per intentar trobar altres sortides a les persones que es veuen en la necessitat d’emigrar del seu país.

Seguidament, després d’un breu descans per permetre la incorporació de persones d’altres col·lectius i que representants d’entitats de malians que havien vingut d’altres poblacions s’acomiadessin, hem començat el procés de creació del Secretariat Local d’Immigració de CDC, que a Mataró treballa conjuntament amb UDC.

Després d’una presentació del president nacional de la Sectorial, Àngel Colom, que també havia presidit la sessió anterior, ha pres la paraula l’Èric Bertran, president nacional de NousCatalans.Joves, la primera associació juvenil i política dedicada exclusivament a la integració de les persones nouvingudes. La Latifa El Kaderi serà la responsable de coordinar al grup que neix amb mitja dotzena de components i que vol créixer molt ràpidament. A continuació ha estat el torn del Directori d’Afrocatalans, que ha presentat l’Mbaye Babacar Gaye, el seu coordinador nacional. El grup local d’afrocatalans, que jo he dit estarà coordinat pel malià Diakalia Bengaly i en el que s’integren persones de Senegal, Gàmbia, Mali i Guinea Conakry.

També s’ha donat el primer pas en la creació de l’Espai Latino, que han impulsat en Jorge Cruz, el seu director nacional, i en Jordi Ibáñez, també membre del Secretariat Nacional, el qual ha anunciat la creació a Mataró d’una delegació de l’entitat de bolivians “Espíritu de Santa Cruz”, a més del Sr. José Vera, coordinador nacional del Moviment d’Equatorians a Catalunya. En Jorge ha definit l’Espai Latino com un lloc de trobada i d’integració, una xarxa per implicar-se amb Catalunya.

El darrer directori que hem creat avui ha estat el del col·lectiu de catalano-marroquis, el més nombrós a la ciutat. El responsable serà en Mustapha Hamdoun, que ja ha anunciat la seva intenció de lluitar contra la manipulació política dels immigrants i per a la creació d’un espai de trobada dels immigrants, que no ha de ser ni la mesquita, ni l’església.

Aquests directoris s’han constituït en el Secretariat Local d’Immigració, que, a partir d’avui presideix i coordina El Mostafà El Kaderi, una persona amb molta experiència associativa, tant al seu país d’origen com a Catalunya. En aquest secretariat també hi ha una persona encarregada de la relació amb el Consell Islàmic, que avui estava representat a la reunió pel seu màxim responsable nacional, el Hassanne Jeffali.

Hem acabat amb una intervenció de l’Alfons López-Tena, coordinador de la Plataforma Mataró Decideix, impulsora de la Consulta Popular del 20J. En López-Tena ha incitat a la vuitantena de nous catalans presents a exercir el seu vot i a col·laborar com a voluntaris al costat de les persones autòctunes. Després d’ell ha pres la paraula l’Àngel Colom per cloure una de sessió de treball que ha estat molt profitosa.