25/1/10

Beatificació històrica del Dr. Josep Samsó i Elies

Segur que, com jo, tots els que han nascut a Mataró, des de petits han sentit parlar a casa del Dr. Samsó. La mare i l’avia m’explicaven fets que havien passat a la ciutat durant la guerra. El cas de la Paquita, a la que una bomba va tallar una cama de petita, i la del Rector de Santa Maria, que van agafar per matar-lo quan intentava pujar al tren, eren els que més em van impactar.

Si fa poc més d’un any teníem ocasió de conèixer millor la història de la Sra. Paquita Plà, dissabte passat, en un acte històric que no es celebrava a Catalunya des del segle XII, vam aprendre molt sobre qui era i que va fer el Dr. Josep Samsó i Elies.

La beatificació de qui va ser disset anys rector de la Basílica de Santa Marial, el Dr. Samsó, va ser un acte per recordar tota la vida. El fet que molta gent es quedés fora de l’església sense poder seguir la cerimònia és l’únic punt negatiu, malgrat, alhora, demostri les ganes dels descendents dels feligresos del mossèn de formar part de l’homenatge que se li feia.

Va ser un acte solemne, però gens feixuc, les dues hores que vam passar a l’església es van fer curtes i l’emoció va ser present durant tota l’estona.

El llibre “El pastor retrobat”, de l’historiador mataroní Ramon Reixach, en el qual moltes persones expliquen breument qui era el doctor Samsó, és una aportació important a la beatificació de l’home mort pels qui va ell estimava, pels qui va ajudar moltes vegades i als que va perdonar abans de morir. Els testimonis que ha recollit en Ramon són fonamentals per mantenir a la memòria dels futurs mataronins fets que van succeir entre el 1936 i 1939 i que no s’han de repetir mai més

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot I que no vaig poder estar molt atent a l'acte, ja que vaig col'laborar en el dispositiu de protocol, vaig veure moltes emocions, respecte, reconeixement, i molta entrega de la comunitat cristiana en general.
En general va anar molt be, I crec que son d'aquelles coses que ara no li veiem massa la importancia pero que en el futur es parlara molt de la figura del doctor Samso de Mataro I d'aquest acte historic.
Salut

Jordi Merino

Quim Fernàndez ha dit...

Gràcies per teu comentari, Jordi.

Efectivament, més enllà de la litúrgia, crec que Mataró i Catalunya van viure un acte històric i de reconeixement a les persones que van patir els efectes d’una guerra, es trobessin a un costat o a l’altre.

Darrera la figura del Dr. Samsó hi ha moltes altres persones anònimes que van ser assassinades sense cap altre motiu que l’enveja i la venjança.