8/3/09

TOTS A FAVOR DEL TREBALL SOCIAL DE LES ONG

Fa menys d’un mes, tot i que el setembre passat ja se’n parlava, els mitjans de comunicació van publicar que el Govern de l'Estat Espanyol, a través de la Secretaria d'Estat d'Afers Socials, preparava una norma que preveu deixar les ONG de caràcter no estatal fora de la convocatòria de subvencions derivades del 0,7 de l'IRPF. La notícia va ser molt mal rebuda per part de les organitzacions socials catalanes i també per formacions polítiques com CiU.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que aplega 3.000 ONG socials,
va reaccionar denunciant la discriminació que significa per a les entitats d'àmbit autonòmic i local i demanant a la Generalitat de Catalunya i als principals partits polítics que evitin l'aplicació d'aquesta norma.

Fa tres anys que la mateixa notícia va alertar el moviment associatiu i el voluntariat català, obligant a fer marxa enrere al Govern central en mans del PSOE, però quan tot semblava oblidat tornem a reviure la història. Afortunadament
el Govern català s’ha posat al costat de les entitats i Ajuntament com el de Barcelona ja han aprovat mocions en contra del que de moment és només una pretensió centralista. Carme Capdevila, Consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, va titllar d'”inadmissible” la intenció del Govern Espanyol de deixar fora de les subvencions les ONG d'àmbit català.

A Mataró,
Convergència i Unió va reaccionar immediatament i va proposar a la resta de grups municipals presents al Consistori una moció rebutjant l’iniciativa i posant-se al costat de les entitats, davant una maniobra especialment greu en una situació de crisi com la que es viu, de fortes necessitats socials, quan el que cal fer és reforçar les entitats.

No vaig poder ser al darrer Ple, tot i que me’n he perdut molt pocs en els anys que fa que sóc regidor a Mataró, però pel que sé, després del corresponent debat per adaptar la proposta a
les darreres notícies, que allarguen el tema un any més, encara que no el resolen, la proposta va ser aprovada per unanimitat.