18/4/08

Santa Maria de Mataró, 1000 anys d’història

La commemoració del Mil·lenari de Santa Maria va viure ahir una de les seves cites més importants: l’Acte institucional que protagonitzà l'historiador mataroní Ramon Reixach, al Saló de Sessions de l’Ajuntament, sota el títol “Mataró i Santa Maria, mil anys d’història”.

Els actes van començar el dimarts 25 de març, dia en que es compliren els mil anys de la data del primer document, del 1008, que esmenta la Parròquia de Santa Maria. Tot i que a la dissertació del Dr. Reixach va quedar clar que anteriorment a aquesta data, allà on ara hi ha Santa Maria, ja hi havia existit un temple romà de l’antiga Iluro.

Però si una cosa va quedar encara més clara a la conferència és que “parlar del mil·lenari de Santa Maria, és també parlar de mil anys de Mataró”. Mil anys d’història del Maresme i de Catalunya, en que Mataró va tenir un paper molt important. Els que ahir omplíem el Saló de Sessions vam aprendre moltes coses de la nostra pròpia història, de la història de la ciutat i de l’Església, però, els que ja tenim alguns anys, també varem poder recordar els orígens d’entitats molt nostres sortides de Santa Maria, com són el Centre Catòlic, els Lluïsos, els Científics, o l’Hospital de Mataró i la Llar Cabanelles, totes encara vives tot i que cadascuna hagi seguit el seu camí.

Aviat podrem llegir i estudiar el text íntegre de la conferència, que serà publica pel Museu Arxiu de Santa Maria en el seu butlletí. Jo no penso pas perdre-me-la.

Però ens queda una signatura pendent: la restauració del Temple. Restauració d’un patrimoni dels ciutadans de Mataró i també de les ciutats properes, doncs no disposem de grans monuments ni gaires edificis singulars que puguin atreure els visitants. Cal que tots ens impliquem, amb les institucions al capdavant i, encara que l’alcalde es va esforçar, amb un discurs amb un to més propi d’un Ple Municipal que no pas d’un acte com el d’ahir, en dir que ja es fa, cal més decisió i més exigència. Santa Maria ha de ser una prioritat i en cap cas un motiu de confrontació o lluïment polític.