11/3/08

Eleccions: català emprenyat, català acollonit

Toni Batllori (La Vanguardia)
Participació

Malgrat la bona participació en les eleccions generals que es van celebrar diumenge, una quarta part dels ciutadans s’han quedat a casa i un 1,12% han votat en blanc.

A Catalunya, la participació ha estat una mica més baixa que a la resta de l’Estat, un 71,09%, gairebé un 5% menys que els 75,96% de votants que van acudir a les urnes el 2004. El vot en blanc ha estat un 1,54%, un 0,42% més alt que al conjunt de l’Estat i un 0,65% més alt que el 2004, a més, mentre que a Espanya ha estat més baix que fa quatre anys, a Catalunya augmenta. Aquest és un primer punt a estudiar, segueix la desafecció, si més no comparativament amb el conjunt de l’Estat.


Vots i Diputats

Pel que fa a vots, només el PSC-PSOE en guanya a Catalunya, concretament 86.029, quan el nombre absolut que en guanya a tot l’Estat és 38.361. Contràriament, el PP en perd 21.143 al Principat, mentre que el nombre absolut de vots en que augmenta a l’Estat, respecte el 2004, és de 406.829.

Convergència i Unió, tot i perdre més de seixanta mil vots, no baixa en percentatge i no trontolla davant el bipartidisme que ha regnat durant tota la campanya electoral.

Iniciativa perd gairebé la quarta part dels vots que va obtenir el 2004 i qui s’enfonsa estrepitosament és ERC que en perd més de la meitat, passant de 638.902 a 289.927. En percentatge baixa més de vuit punts.

En quan al nombre de diputats catalans, que no és altra cosa que el reflex dels vots que ha rebut cada formació una vegada aplicades les correccions que preveu la llei electoral, qui més en treu és el PSC-PSOE amb 25, quatre més que el 2004, dels cinc que guanya en tot l’Estat. El PP, a Catalunya, només en guanya un dels també cinc que ha augmentat a tot Espanya.

Convergència i Unió passa, dels 10 del 2004, a onze diputats. Iniciativa només tindrà un diputat al Congrés i ERC en perd cinc de vuit i no podrà tenir grup parlamentari propi.

Tot plegat, si ho portem al debat sobre eixos Catalunya-Espanya o Esquerra-Dreta, Catalunya hi ha perdut. Doncs, davant la por d’una victòria del PP el vot útil de l’esquerra ha anat a parar al PSOE i s’ha oblidat d’ICV i d’ERC..


Com ho veig

Fins ara tot ha estat una descripció del panorama polític després d’una jornada electoral, però d’aquesta realitat se’n fan diverses lectures, totes elles subjectives i algunes vegades interessades. Jo tampoc me’n puc estar de fer la meva.

D’entrada, no és casual que a Catalunya la participació hagi estat cinc punts més baixa que al conjunt de l’Estat i a Mataró sis punts per sota, quan el 2004 va estar per sobre. Sens dubte, entre aquestes persones que no van anar a votar n’hi ha moltes que han perdut la confiança en els polítics, especialment pels seus incompliments. Que en el cas de ZP han afectat molt Catalunya.

Quan entrem a estudiar els vots, és evident que els socialistes no han fet seus tots els que les altres formacions han perdut, però al contrari del que es podia preveure, els incompliments i la manca de respecte cap els catalans en tot el que fa referència a Rodalies no els han fet recular. Vist que passa al conjunt de l’Estat, només hi trobo una explicació: la por a un possible govern del PP.

Però no tot pot ser només por al PP, crec que l’elector d’ERC no ha vist bé la participació en un segon govern tripartit i està demanant que els republicans tornin a encarrilar-se a l’eix Catalunya-Espanya en detriment de l’eix escollit fins ara d’Esquerra-Dreta, però CiU tampoc és capaç de seduir-los, tot i que aguanta bé l’embranzida bipartidista.

Els socialistes hauran de canviar molts tics i començar a mirar cap a CiU reconeixent-li la seva lleialtat permeten la governalitat de l’Estat, governi qui governi a Espanya. Doncs, a més de la necessitat de pactar que poden tenir en moltes ocasions al Congrés, tampoc tenen una majoria clara al Senat.

En tot cas, Catalunya no n’ha sortit ben parada d’aquestes eleccions. El vot nacionalista, i conseqüentment el nombre dels seus diputats, ha disminuït i el PSC cada vegada és més a prop de ser només PSOE.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Què vol dir que "Catalunya no ha sortit ben parada" de les eleccions? Es que potser només n'hauria sortit ben parada si CiU hagués guanyat escons (cosa que finalment no ha passat)? Una mica d'objectivitat i respecte pels demés, Quim, encara que siguis de CiU. No es pot dir que la voluntat dels ciutadans catalans expressada a les urnes no és bona per aquests mateixos ciutadans...

Quim Fernàndez ha dit...

Amb tot el respecte cap a tothom, crec sincerament que, pels que defensem que Catalunya és una nació i confiem en que un dia assolirà el màxim grau d’autoderminació, el fet que el nombre de diputats nacionalistes (CiU + ERC) s’hagi vist reduït a favor d’uns partits que defensen un model espanyolista (PSOE + PP) vol dir que “Catalunya no n’ha sortit ben parada”.

La lectura de que això és perquè CiU no ha assolit les expectatives que tenia, vol dir o que no m’he explicat prou bé (què pot ser) o que aquesta lectura és interessada (a més de ser anònima).