8/11/08

SIGNATURA HISTÒRICA

Dimecres passat es va signar, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró, el nou Pacte sobre les polítiques d'immigració i d'integració 2008-2011, dotat d’un pla d’actuació que s’anomena Pla Municipal per a la Nova Ciutadania. Després d’una breu intervenció del regidor de Participació Ciutadana, responsable del Servei de Nova Ciutadania, van intervenir representants dels diferents grups municipals.

Als parlaments, es van dir coses com que el Pacte és un repte per a tots, no només pels grups municipals presents a l’Ajuntament i que, segons com encarem la realitat, tindrem una ciutat o una altra (CUP). Per a ERC, Catalunya és una suma i hem de defensar un model de nació de ciutadans lliures, amb iguals drets i deures. Viure plegats en la diversitat, compartint drets i obligacions és el que va defensar la representant d’ICV-EUiA. Pel PPC, el Pacte és un punt de sortida per poder ser més eficaços. Joan Mora, en representació de CiU, dirigint-se a les persones nouvingudes presents a la sala va dir: “Benvinguts a casa als nous mataronins, junts construirem un Mataró millor. Els problemes ens vindran del comportament de les persones i no del seu origen”. Finalment, pel PSC, la ciutat té el compromís de treballar per a la cohesió social, doncs sempre hem estat una societat acollidora.
.
L’acte continuà amb la conferència "La immigració ara i aquí", a càrrec del director de la Fundación Jaume Bofill i politòleg, Jordi Sànchez, que comença dient que l’abast del Pacte signat ha de ser ambiciós. Cal tenir ambició en el disseny de polítiques en l’àmbit migratori.

Per a Sànchez, reptes i ambició han d’anar junts quan parlem del fet migratori. També cal realisme i assumir que els nouvinguts són aquí per quedar-se. En els propers anys, el reagrupament familiar serà la font principal del creixement però, passada la crisi, seguirem reben nous immigrants. Hi ha estudis de la UAB que preveuen 1’5M de nouvinguts pel 2020.

Garantir el pluralisme és diferent a construir espais per a les picabaralles. Per això és molt important la responsabilitat dels polítics per arribar al consens. Però el Pacte també ha de ser exigent en drets i deures. Com tot país, Catalunya té unes tradicions no escrites que són la base per fer possible la convivència. Els valors i principis democràtics i de catalanisme són eixos que s’han de mantenir.

Finalment, el director de la Fundació Bofill, va demanar que no s’escatimessin recursos en fer allò que calgui per complir el que diu el Pacte i que es fos valent per anar a les arrels, com l’educació, per tal de garantir el futur.

L’alcalde va cloure l’acte amb agraïments a totes les persones que han participat, d’una o altra manera, en la redacció dels documents.