9/8/07

1 any del nou Estatut

.
El 9 d'agost de 2006 entrava en vigor el nou Estatut d'Autonomia de Catalunya. Dos mesos després del referèndum del 16 de juny i un cop passats els últims tràmits legals, el procés estatutari arribava a la seva fi.

- Febrer de 2004
Constitució de la ponència parlamentària de redacció de l'Estatut i inici de les negociacions entre els diferents partits polítics.

- 30 de setembre de 2005
Aprovació de l'Estatut al Parlament de Catalunya.

El Parlament de Catalunya
aprova el text estatutari definitiu. L'actitud de fermesa i de coherència que ha tingut CiU durant tot el procés de negociació de l'Estatut ha valgut la pena. Després de´negociacion sintenses al vespre del 29 de setembre s'ha assolit l'objectiu d'assolir un Estatut ambiciós. Catalunya podrà tenir un bon finançament.
Proposta de reforma del nou Estatut de Catalunya (document PDF)


- 5 d'octubre de 2005
L'Estatut entra al Congrés dels Diputats, a Madrid.
S'entrega el text estatutari al president del Congrés dels Diputats per començar el seu procés d'aprovació. Minuts abans, el president de CiU, Artur Mas, i el seu secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida han assegurat que la reforma estatutària catalana no és un projecte "de ruptura" ni que persegueixi "carregar-se l'Estat" i, per això, han demanat al PP que "no faci croades contra Catalunya i tingui esperit més democràtic".

- 3 de novembre de 2005
Presa en consideració.

El Congrés dels Diputats aprova la presa en consideració del projecte de llei de reforma de l'Estatut català. 197 diputats voten a favor i 146 en contra, entre ells els del PP, 1 diputat s'absté.El dia abans Artur Mas fa un discurs al Congrés en defensa del text. CiU vol “posar tota la carn a la graella” en el procés negociador que s’obria a posteriori de l’acceptació a tràmit de l’Estatut, especialment en els àmbits de la definició de Catalunya i del finançament. Mas confirma la intenció de “preservar les essències fonamentals” i els “traços bàsics” del model de finançament pactat en el text aprovat pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre.

Intervenció Artur Mas. Debat Estatut Congrés dels Diputats. 2 de novembre de 2005 (document PDF)

- 23 de gener de 2006
Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida oficialitzen l'acord de l'Estatut amb Zapatero.

El president de Convergència i Unió, Artur Mas, i el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida
es reuneixen al Palau de la Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero per oficialitzar l'acord per l'Estatut que dissabte a la nit havien pcatat el propi Mas amb el president del govern espanyol.


Artur Mas pronuncia la conferència "Un salt endavant per Catalunya"
CiU es mostra raonablement satisfeta perquè finalment s’ha aconseguit desencallar la negociació de l’Estatut i s’ha assolit un acord que suposa un important salt endavant per Catalunya. En aquest sentit, cal destacar que això ha estat possible gràcies a la capacitat negociadora de CiU, i en concret la d’Artur Mas.

Conferència "Un salt endavant per Catalunya" (document PDF)

-29 de març de 2006
Conferència de Jordi Pujol sobre el nou Estaut de Catalunya.

Jordi Pujol
pronuncia una conferència sobre el nou Estatut de Catalunya al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Conferència de Jordi Pujol sobre el nou Estatut de Catalunya (document PDF)

- 30 de març de 2006
Votació al Congrés dels Diputats.
El Congrés de los Diputats sotmet a votació el projecte d'Estatut català resultat de les negociacions.

- 10 de maig de 2006
Aprovat l'Estatut al Senat, Artur Mas convida als catalans al 'Sí rotund' al referèndum.
El líder de CiU
assegura que Catalunya amb el nou Estatut serà el territori sense estat de tot Europa amb un major nivell d'autogovern.

- 18 de juny de 2006
Referèndum.
La majoria dels catalans dóna suport al text estatutari. El 73,9% de los ciudadanos catalanes que votaron dijo 'sí'. Sin embargo, sólo acudió a las urnas el 49,4% de los ciudadanos censados.El president de CiU, Artur Mas, ha qualificat el nou Estatut com “una eina potent per poder mirar el futur amb més esperança i més confiança”. També ha volgut donar les gràcies als qui han votat que Sí. Tot i això ha volgut apuntar que “aquest és un Estatut que també beneficiarà als qui no han votat o, fins i tot, als qui han votat que no. I això per CiU és fonamental perquè sempre hem considerat Catalunya com un sol poble”.

- 9 d'agost de 2006.
El nou Estatut de Catalunya entra en vigor.