27/1/10

Sobre els reptes de futur a les entitats

A la darrera Mostra d’Entitats es va voler iniciar una reflexió al voltant dels nivells de participació amb les “Jornades sobre participació democràtica” amb tres jornades: la primera adreçada a polítics i tècnics de diferents administracions per aprofundir en l'informe “Actituds polítiques i comportament electoral a Catalunya”; la segona, adreçada a infants, articulada a partir d'un circuit de jocs, i la tercera, uns debats apreciatius amb entitats.

Per donar continuïtat a les jornades i aprofundir en l'anàlisi de la participació es va presentar un programa de conferències amb l'objectiu de reflexionar sobre el paper de les administracions, les associacions i el món empresarial, i, alhora, promoure la formulació de propostes per reforçar la democràcia en l'àmbit local. Tot segons el govern municipal i s’ha de dir que semblava interessant.

Una d’aquestes conferències, amb el títol “els reptes de futur a les entitats”, a càrrec del Sr. David Prujà, es celebrà ahir en una de les sales petites del Centre Cívic de Pla d’en Boet. Com a totes, hi havia poc públic. Sembla que el regidor de Participació Ciutadana no omple ni les conferències, malgrat el tema sigui interessant.

El Sr. Prujà, director de la Fundació Ferrer i Guardia, va tocar temes molt importants com el “dret a fonamental l’associació”; la diferència entre el que diu la llei pel que fa a finançament de partits polítics, sindicats, col·legis professionals, fundacions,.... i associacions; les exigències que ha de tenir l’administració amb les associacions (democràcia, iniciativa, serveis, avaluació, ...); finançament de les associacions (semblava preparar-les per a la davallada de les subvencions) i la necessitat de federar-se. Tot plegat molt interessant.

Però, al Sr. Prujà, el perd l’alt component ideològic del seu discurs. Tot i l’aparent exigència amb l’administració i encara més amb el govern de torn, els seus exemples, les seves opinions absolutament subjectives entre mig de l’exposició, a més d’una sospitosa obsessió pels quaranta anys de franquisme, que ja en fa 35 que es van acabar, distorsionen el missatge. És una llàstima que una persona amb l’experiència associativa del Sr. Prujà es desvirtuï per la traïció del seu inconscient.

Després assemblea


Poca estona més tard, Assemblea de CiU amb molta més participació i dos temes estrella: el recolzament de CiU a l’arribada de “El Corte Inglés” i la possibilitat que es celebri una consulta popular sobre l’autodeterminació de Catalunya a Mataró.