10/12/17

La tercera edició del Seminari Gaudí es celebrarà a la Nau Gaudí de Mataró

Demà, 11 de desembre, es celebrarà, a la Nau Gaudí de Mataró, el III Seminari Gaudí. En aquesta edició dedicat a l’”Imaginari Gaudí: la imatge de l’obra i de la figura de Gaudí”.


El seminari, organitzat pel Consell Gaudí, va ser creat com un espai de treball i d’intercanvi d’experiències entre els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya per tal d’actualitzar el coneixement de l’arquitecte i millorar en la gestió de la seva obra.

Previ a la celebració del seminari s’hauria hagut de celebrar la trobada anual del Consell, i per aquesta raó fa uns mesos vam visitar al Conseller Puig, doncs el canvi de direcció al capdavant del Departament de Cultura de la Generalitat havia endarrerit la seva convocatòria. Els greus esdeveniments succeïts, amb l’actual Conseller a l’exili, segurament ho han complicat encara més. Però a ningú se li escapa que, ateses les circumstàncies, es podia haver aprofitat la celebració del Seminari per convocar-lo el mateix dia sota la presidència del Director General. Per què no s’ha fet? Algú ens ho hauria d’explicar, però estic segur que el Sr. Boya no hi hauria posat cap impediment.

El Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és un òrgan consultiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya creat l’any 2014 amb l’objectiu principal de vetllar per la conservació, l’estudi i la posada en valor del patrimoni gaudinià, que té el seu origen en la “Declaració de Mataró”, signada l’any 2013 amb motiu del 130 aniversari de la Nau Gaudí.

La Declaració de Mataró i la posterior creació del Consell Gaudí, van suposar per Mataró posar la Nau Gaudí, km0 de l’arquitecte, al costat de les grans obres i principals institucions, com la Pedrera i la Sagrada Família, per citar-ne només dues. A ningú se li escapa que aquest fet, a més de ser una extraordinària iniciativa de País, donava a la nostra Ciutat una magnífica possibilitat de promoció del seu patrimoni. També hi hem de sumar el contingut i ús actual de la Nau, seu de la Col·lecció Bassat, un altre element importantíssim de promoció de ciutat.

Si tot això és així i ens ho creiem, per què s’ha amagat la celebració del seminari? Per què no s’ha explicat on calia? Per què no ha sortit a la premsa local? Per què no en diuen res els webs vineamataro.cat , culturamataro.cat i naugaudi.cat ? Per què no s’ha convidat a persones de la ciutat? En edicions anteriors fins i tot es va debatre la possibilitat d’obrir el seminari, però jo només parlo de convidar persones de Mataró, sobretot, però, parlo de d’aprofitar una convocatòria com aquesta per parlar de l’obra de Gaudí a Mataró.

Per descobrir que es feia a Mataró el Seminari Gaudí calia, a partir de dijous i no abans, consultar les notícies del Departament de Cultura o entrar a portalgaudi.cat. Per acabar de demostrar l’interès del govern del PSC a Mataró en la Cultura i el Patrimoni només cal fixar-se en el programa, on és de destacar l’absència de l’alcalde i on no apareix cap nom per la cloenda, només, a darrera hora, la visita guiada a la Nau a càrrec de la Directora del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Mataró.

El Consell Gaudí va ser una aposta de l’alcalde Mora i el conseller Mascarell que la ciutat ha de conservar des del convenciment que tenim un patrimoni que hem de lluir. Seria una llàstima que el seminari, que té un bon programa, només es fes per gastar la subvenció de la Generalitat.

2 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.