20/2/07

ANY D’ELECCIONS, ANY D’INAUGURACIONS

El títol no és meu. Correspon a un article de Gabril Pernau, publicat al suplement “revista” de “La Vanguardia” del diumenge 4 de febrer. El subtítol de l’article deia: “Los fabricantes de mobiliario urbano incrementarán un 30% las ventas debido a les elecciones municipales”.

Què ho fan tots els ajuntaments? Siguin del color que siguin. Segurament! Però això no vol dir que sigui el que cal fer i, en tot cas, la meva ciutat és Mataró i és en el seu Govern Municipal que m’he de fixar.

L’article comença dient: “Cada cuatro años sucede igual. A falta de pocos meses para las elecciones, los alcaldes y sus equipos de gobierno intentarán convencer a los votantes indecisos de que han sido buenos administradores”. La primera cosa que em ve al cap és: Realment, creuen que els ciutadans tenen tant poca memòria que només recordaran el darrer any? Però després, penso: Què passaria si cada any tinguessim eleccions? Seria aquesta una manera de tenir la ciutat més endreçada?

Sempre he pensat que els mandats de quatre anys són curts per tirar endavant un programa de govern i, aquest és un dels motius pels que, com a mínim, un alcalde necessita dos mandats per complir amb els seus compromisos. Però és durant els vuit anys que han de treballar, no només quan s’acaba el cicle electoral per convèncer (o enganyar) als electors. A Mataró, portem 27 anys d’un mateix govern i encara es compleix el que diu el titular: “Año de eleccions, año de inaughuraciones”, això quan no posen primeres pedres, fan exposicions (del que prometen que faran, no del que han fet) o presenten dibuixos i maquetes.