21/6/24

ACCIÓ CATALANA: El finançament que ens cal

 

Interessantíssim debat entre la consellera Natàlia Mas Guix i els exconsellers Ramon Tremosa i Andreu Mas-Culell sobre “El finançament que ens cal”, organitzat per l’Associació ACCIÓ CATALANA pel debat catalanista, amb el suport de NacióDigital. L’acte l’ha obert el conseller Carles Campuzano, president d’Acció Catalana i l’ha moderat Ferran Casas, subdirector del digital.

S’han posat sobre la taula tres elements que són imprescindibles per una millora en el finançament del país i una reducció considerable del dèficit fiscal: una Agència Tributària Catalana, la recaptació dels impostos i la llibertat de despesa. Tots tres inclosos en el “Finançament singular” que proposa l’actual govern.

Pel que fa a un consorci entre les agències espanyola i catalana, ha quedat clar que només es tracta d’una eina, no d’una finalitat i que no serviria de res si la recaptació no es fa des de Catalunya.

Els tres ponents han coincidit en la majoria de les qüestions i han denunciat la manca de transparència en els comptes des de l’Estat. També han coincidit en el fet que, si bé és difícil i s’ha fracassat en intents anteriors, ara és possible arribar a un acord. Tècnicament, és viable, i jurídicament, és fàcil. Només cal voluntat política i estem davant d’una oportunitat històrica que cal aprofitar. Perquè, com ha dit la consellera, Catalunya necessita la clau de la caixa i recaptar tots els impostos.

Així i tot, la consellera Mas Guix i els altres ponents no l’han contradit, no arribarem al concert econòmic. L’objectiu ha de ser corregir i reduir el dèficit fiscal i, si bé ha d’existir solidaritat territorial, aquesta no s’ha de confondre amb espoli fiscal.

Finalment, hi ha hagut intervencions del nombrós públic assistent que han servit per ampliar conceptes, així com posar també la mirada en el finançament local.

En resum, un acte molt interessant i adient per al moment que estem travessant que afecta a tota la societat catalana. No només als partits polítics i institucions.