6/2/22

Fent turisme a prop de casa: Avui coneixem l’últim resistent de la Guerra de Successió

 

Imatge Joan Buch (Foto Cine Mataró)

Per la carretera de Manresa a Solsona, entre valls i muntanyes, després de travessar algun petit túnel i algun pont no massa llarg, tot de sobte, ens apareix el castell de Cardona, conegut com l’últim resistent de la guerra de Successió. El monument és una visita imprescindible si volem conèixer la història del nostre país.

A tocar de la població de Cardona, una altra visita que tampoc ens perdrem, el castell s’alça sobre el cim més alt del municipi. S’aixecà el 886 sota les ordre del compte de Barcelona, Guifré el Pilós, un personatge fonamental a la nostra història.

De les primeres construccions en queda la Torre de la Minyona. Ràpidament ens adonem que és la perla del castell, a més, no li falten llegendes que la fan encara més interessant.

No ens perdrem la visita a la col·legiata de Sant Vicenç, un dels monuments més destacats del romànic català construït sobre l’antiga capella del castell. L’espectacular església, amb una restauració molt respectuosa, destaca per les seves dimensions i lluminositat. El claustre, tot i tenir pocs elements originals, ens mostra com devia ser la vida al voltant seu.

Una mostra de la monumentalitat i bellesa la trobem en el fet que el 1964, el castell de Cardona va acollir el rodatge de l’obra del cineasta Orson Welles, “Campanades a mitjanit”. Per altra banda, el recinte de la col·legiata acull sovint concerts i altres activitats culturals. El músic català Jordi Savall la va escollir per l’enregistrament de les peces de Georg Friedrich Haendel, "Water Music" i "Music for the Royal Fireworks".

A l’actualitat, dins el recinte hi trobem un parador nacional, amb totes les comoditats i la qualitat d’aquests establiments. Per cert, no demaneu l’habitació 712. És famosa per suposats fenòmens paranormals. S'han trobat els mobles junts en el centre de l'habitació, escoltat veus o sorolls quan no s'allotjava ningú i s'han presenciat aparicions

Com podeu veure, es tracta d’una visita imprescindible que no podeu trigar a fer. Història, patrimoni i gastronomia i en un sol lloc. Per no parlar de l’entorn: la població de Cardona, als peus del castell i la muntanya de sal a l’altre costat de la vall, són dos bons exemples.