8/6/10

El referèndum sobre la independència de Catalunya del 20J a debat

Aquest vespre, a la seu d’Òmnium Cultural a Mataró, Joan Mora, president de CiU a Mataró; Sergi Morales, president local d’ICV; Francesc Teixidó; portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament de la ciutat i Xavier Safont-Tria, regidor municipal de la CUP; han participat en un debat entorn a la Consulta que el proper 20 de juny es farà a Mataró sobre la independència de Catalunya. PSC i PPC també hi estaven convidats, però han declinat la invitació.

L’acte ha estat moderat pel periodista i escriptor mataroní Manel Cuyàs. Persona coneguda i reconeguda a la ciutat, habitual de les tertúlies radiofòniques de vàries emissores d’àmbit nacional i adjunt a la direcció de l’edició de Barcelona del diari El Punt.

L’absència de PSC i PPC va restar debat entre els ponents, fet que el moderador va substituir amb més intervencions del públic, que va demanar aclariments a alguns dels posicionaments dels representants polítics. En Joan va deixar clar que per a CiU no existeix cap limitació en l’autogovern de Catalunya. Cap sorpresa en les afirmacions d’ERC i la CUP, cadascú amb el seu estil, encara que Francesc Teixidó va tenir algun moment complicat per la seva participació al govern de la Generalitat al costat dels socialistes.

Per a mi era una incògnita el paper que faria ICV i crec Sergi Morales va saber nedar i salvar la roba. Va defensar la participació del ciutadans a la consulta i es va manifestar favorable a l’autogovern, això sí, sempre que ho vulgui una majoria dels ciutadans.

En Joan va introduir l’únic tema de discòrdia quan va parlar de la necessitat que la política catalana abandoni l’eix esquerra-dreta a favor d’un eix nacional que ens permeti treballar plegats cap un major grau d’autogovern. Per altra banda, quan algú intentava obrir esquerdes a CiU pel fet de ser una Federació de dos partits, el president de la formació a Mataró va explicar molt bé els orígens d’ambdós partits i va deixar clar que caminen plegats cap al “dret a decidir” dels ciutadans i ciutadanes d’aquest País.

L’acte va acabar amb una reflexió del moderador, aprofitant també una pregunta del públic, sobre la repercussió i reacció internacional d’una consulta popular vinculant sobre la independència de Catalunya.