25/11/10

Dia Internacional contra la violència de gènere

Foto JV (Capgròs.com)

Com vaig fer el 25 de novembre passat i els anteriors, vull sumar-me a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, tot i que per a mi és millor l’expressió “violència de gènere”.

La violència de gènere ha estat durant molt de temps arrelada en la nostra societat, de forma que, a hores d'ara, encara ens costa identificar-la. Quan finalment ens adonem passa a denominar-se problema social, entès com aquell que el pateix de manera sistemàtica un tipus de col•lectiu. Sortosament, l'existència dels grups feministes ha ajudat a assenyalar aquesta nova realitat i, juntament amb altres agents socials, com els mitjans de comunicació i les associacions de defensa dels drets humans, han aconseguit identificar aquest greu problema.

L'any 1993, l'ONU va reconèixer els drets de les dones com a drets humans i va declarar que la violència contra les dones suposa una violació dels drets humans. L'any 1995, a la Conferència de Beijing de l'ONU, el fenomen de la violència de gènere es va consagrar internacionalment com un problema social.

Es va escollir el dia 25 de novembre, com a Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva y Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo ala República Dominicana. Els seus cossos destrossats van aparèixer al fons d’un precipici. Des de llavors, aquestes dones han estat un símbol de lluita i resistència.


Els regidors de Convergència i Unió a Mataró vam donar suport, en el darrer Ple Municipal, al Manifest elaborat per les entitats municipalistes i les diputacions catalanes i, avui, en Joan Mora, president del Grup Municipal, deixa constància al seu bloc del Manifest elaborat des de CDC.

Recomano també la lectura del post de l’exconsellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Carme-Laura Gil.